Jídelna ZŠ Felberova byla oceněna v soutěži

28Lis2018

Školní jídelna Základní školy Felberova Svitavy slavila úspěch. V soutěži, která hodnotila stravování ve školních jídelnách, se umístila na 4. místě v kategorii pro základní školy s titulem „Nejlepší kuchař roku 2018 ve společném stravování“.

„Za úkol bylo připravit chutný a nutričně hodnotný hlavní pokrm. Velkou zásluhu na tom, že jsme se do celostátního finále soutěže opět probojovali, má její vedoucí Hana Bolcková. Pod jejím vedením připravily paní kuchařky Kateřina Jarošová a Marie Šudomová kuličky z králičího masa s pohankou, rajskou omáčku, bramborové pyré s bílou quinoou a polníčkový salát,“ říká ředitelka školy Jana Pazderová.


„Velkým letošním úspěchem bylo i to, že si nás vybral prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Bc. Miroslav Kubec za svůj nejoblíbenější tým. Protože se snažíme stále pracovat na zlepšování kvality naší jídelny, cena nás samozřejmě velice potěšila,“ říká vedoucí školní jídelny Felberova Hana Bolcková.


V průběhu víkendu 10. – 11. 11. 2018 se v prostorách Makro akademie v pražských Stodůlkách utkaly o titul Nejlepší kuchař roku ve společném stravování více než tři desítky soutěžících. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích navržených tak, aby byla soutěž otevřena kuchařům ze všech typů zařízení společného stravování, ať už vaří pro děti ve školce, pro školáky, pro zaměstnance firem, pacienty v nemocnicích nebo pro klienty v domovech seniorů: nejchutnější svačinky v mateřských školkách, nejchutnější hlavní pokrm v základních školách, nejlepší racionální hlavní pokrm a nejlepší hlavní pokrm pro seniory 70+. Výkony soutěžících posuzovala porota složená z odborníků na výživu a stravování, zástupců Asociace kuchařů a cukrářů (včetně prezidenta AKC ČR Miroslava Kubece), zástupce generálního partnera velkoobchodu MAKRO ČR a zástupců laické veřejnosti. Dále byli v porotě zástupci partnerských firem Country Life, Hofmann Bohemia a Vodňanská drůbež.

 

 

 

 

 

 

V kategorii základních škol zvítězila Centrální školní jídelna Třebíč, z 2. místa se radovala ZŠ Valašské Klobouky, ze 3. místa 4. ZŠ Plzeň, na 4. místě, kde se umístila ZŠ Felberova, skončily také F-Gastro catering zařízení školního stravování, s.r.o., Vrchlabí, Centrální školní jídelna Lovosice, ZŠ Králíky, Základní škola Plasy/Plzeň – sever a dva týmy jídelny ZŠ Český Brod.
Vaření ve světě závodních, školních či nemocničních jídelen nebo v domovech sociální péče patřilo dlouhou dobu k přehlíženým disciplínám. V posledních pár letech se dostává tato kategorie stravování do stále většího centra zájmu strávníků i odborné gastronomické veřejnosti. Svědčí o tom i první ročník soutěže Nejlepší kuchař roku 2018 ve společném stravování, kterou uspořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro všechny kuchaře a kuchařky ze všech typů hromadného stravování.

Lucie Macášková

S využitím zdroje: Tisková zpráva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky