Vojta Petržela porazil i renomované šéfkuchaře!

05Lis2019

Svitavský talentovaný a cenami ověnčený kuchař Vojtěch Petržela si v první polovině října připsal další zářez na pažbu úspěchů v oblasti kulinářství. Vůbec poprvé se mu podařilo prosadit se v seniorské kategorii nejprestižnější tuzemské kuchařské soutěže Kuchař roku. Finále pro ročník 2019/2020 se konalo od 11. do 13. října na PVA EXPO Praha a konkurence byla obrovská.

Celkem 11 účastníků se pralo o titul nejlepšího kuchaře, Vojta coby „pouhý“ student měřil síly s absolutními kapacitami ve svém oboru v podobě šéfkuchařů luxusních hotelů a vyhlášených restaurací. Podařilo se mu však uspět a odnesl si tak domů cenu nejvyšší. Stal se tak Kuchařem roku!

"Soutěž Kuchař roku jsem nejdřív bral jako přípravu a udržování se v soutěžním tempu před olympiádou, celé 3 dny jsem sledoval výkony skvělých šéfkuchařů a sledoval jejich chyby, tak to dělám vždycky, učím se z chyb. Až na malou chybu se mi soutěžní úkon povedl perfektně, obzvlášť šťastný jsem byl za dezert, který se mi povedl  víc než na tréninku. No a favoriti trošku chybovali, přesto jsem tento výsledek nečekal a je to pro mě veliký úspěch a motivace do další práce." komentuje svůj úspěch sám Vojta.

Finále probíhalo ve čtyřech studiích od pátku do neděle, kdy se mezi sebou utkalo celkem jedenáct finalistů. Každý z nich musel odborné komisi připravit 6 porcí tříchodového menu, kde musely být použity hlavní suroviny. Pro předkrm to byl sumeček africký, hlavní chod musel obsahovat telecí pečeni a ledvinky a minimálně jednu surovinu od Bonduelle (květák, mrkev duo, houby, hrášek, cizrna) a pro dezert to byla čokoláda od společnosti Almeco. Dále musel být v menu použit čaj od společnosti Dilmah. Všechny pokrmy poté hodnotila odborná komise.

Jiří Johanides