Slavnostní předání ceny Svitavského klubu Laurus

16Dub2014

Srdečně vás zveme v pátek 25. dubna v 18 hodin do divadla Trám na slavnostní podvečer a předání výroční ceny Svitavského klubu Laurus. Laureátem pro rok 2013 se stal Mistr kuchař Václav Šmerda.

Promotorem se stane Miroslav Kubec - prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR, ředitel Světové asociace kuchařských organizací pro Střední Evropu a šéfkuchař hotelu InterContinental Praha.

Laudátorem bude pro tento večer Roman Šabrňák.

V programu vystoupí žesťový soubor ZUŠ pod vedením Jaroslava Dvořáka.                             

 

Bronzovou výroční cenu vytvořil akademický sochař Martin Janda.


Mistr kuchař Václav Šmerda (*11. května 1952) je jedním z nejvýznamnějších českých odborníků v oboru gastronomie, nestorem české kuchyně a držitelem nejprestižnějšího kuchařského ocenění v ČR Kříž svatého Vavřince. Vyučil se v oboru kuchař-číšník, cukrář, absolvoval hotelovou školu, později získal pedagogické vzdělání na institutu vzdělávání v Praze. Je také absolventem školy francouzské gastronomie. Působil jako kuchař v restauraci Zavadilka spolu s rodiči, kteří zasvětili celý život oboru. Pracoval v Jednotě Svitavy jako vedoucí výrobny lahůdek, jako vedoucí hotelu Slávia ve Svitavách, v motorestu Intergastro v Lačnově atd.

Václav Šmerda získal titul Mistr kuchař. Je členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR, členem jejího představenstva a předsedou pobočky Východní Čechy této asociace. Působí jako certifikovaný komisař v oboru při soutěžích kuchařů a cukrářů ČR, jako poradce, konzultant v oboru gastronomie, jako lektor řady seminářů a kuchařských kurzů, spolupracuje s odbornými školami. V letech 1993 – 1998 byl členem Národního týmu kuchařů ČR.
Během své kariéry se Václav Šmerda získal mnoho ocenění a medailí: má dvě zlaté medaile z mezinárodní přehlídky Gastroprag, v roce 1989 zvítězil v národní soutěži kuchařů, získal řadu ocenění na kuchařských soutěžích ve Švýcarsku, Rakousku, Lucembursku, Německu, Chile atd. Byl členem týmu ČR, který získal medaile na EXPOGAST, Culinary WORLDCUP, má stříbrnou medaili ze světové kuchařské olympiády IKA BERLIN. Stal se Kuchařem roku, byla mu udělena Zlatá medaile M. D. Rettigové za zásluhy pro gastronomii ČR atd.
Václav Šmerda vařil mimo jiné pro Václava Havla, Václava Klause, Miloše Zemana, pro španělského krále Juana Carlose I., pro dánského prince Frederika, kardinála Dominika Duku nebo pro návrhářku Blanku Matragi.
Mistr kuchař Václav Šmerda se zasloužil o rozvoj české gastronomie, o propagaci české kuchyně v zahraničí, má nepřehlédnutelné zásluhy o kvalitu restauračních a pohostinských služeb ve Svitavách, za propagaci města Svitavy, kterému zůstal vždy věrný.
 

Mistr kuchař Václav Šmerda se stává laureátem Výroční ceny Svitavského klubu Laurus za rok 2013 za přínos k rozvoji svitavské a české gastronomie.
 

Milan Báča

 

 

Zuzana Pustinová